Tájékoztató

Keressük azokat az ingatlantulajdonosokat,

akik szeretnének együttműködni a Lakatlan__Töltsd újra! programjával. Azok jelentkezését várjuk, akik nyitottak arra, hogy üresen álló helyiségüket, épületüket vagy telküket innovatív közösségi kezdeményezések rendelkezésére bocsássák, számukra átmeneti kedvezményeket biztosítva.

A Töltsd újra! jelenleg használaton kívül levő terek, épületek tulajdonosait segíti abban, hogy átmeneti időszakra – sikeres együttműködés esetén tartósan – funkciót találjanak ingatlanuk számára. Együttműködünk minden érdekelt szereplővel: magántulajdonosokkal, önkormányzatokkal, helykeresőkkel és ingatlanosokkal.

Szakértelmet és technikai segítséget nyújtunk ahhoz, hogy a kihasználatlan budapesti helyek – helyiségek, épületek és telkek – olyan funkciót kaphassanak, amely amellett, hogy már kezdetben csökkenti a tulajdonos bevételkiesését, hozzájárul az ingatlan állagának megóvásához és környezetében presztízsemelkedést okoz.

Miért érdemes csatlakozni?

A köztes hasznosítás előnyei tulajdonosok számára

Hosszú ideje üresen álló, vagy csak éppen megüresedett, de bérlőt nem találó ingatlanok számára az átmeneti hasznosítás is megoldást jelent. Legfontosabb előnyei:

> csökkenti az ingatlan üresen állása esetén (is) felmerülő költségeket,
> hozzájárul az ingatlan állagmegóvásához,
> a láthatóság növelésével elősegíti az ingatlan visszavezetését az ingatlanpiacra,
> a befogadott közösségi funkció jól átgondolt megválasztásával hiteles, jól kommunikálható formája a vállalati felelősségvállalásnak.

Olvassa el részletes ismertetőnket a köztes hasznosítás előnyeiről és válogatott hazai, illetve nemzetközi példákról (KEK_A koztes hasznositasrol ingatlantulajdonosoknak) és látogasson el 2014. április 30-ig nyitva tartó, Adaptív város c. kiállításunkra. Helyszín: Rögtön jövök! Projekt Galéria, 1052 Budapest, Kossuth Lajos utca 14-16. Nyitvatartás: H-P 14.00-19.00. 

A Töltsd újra! programhoz való csatlakozás előnyei

A Töltsd újra! programmal való együttműködés amellett, hogy az átmeneti hasznosítás általános előnyeit biztosítja a tulajdonos számára több ponton csökkenti  a tulajdonos kockázatait:

> a tulajdonos és a használó számára egyaránt kiszámítható jogi, használati konstrukciók,
> válogatott helykereső közösségi kezdeményezésekkel kötjük össze, amelyeket előzetesen szervezet és projektfejlesztésben részesítünk partnerünk, a Kreater Társadalmi Innovációs Ügynökség révén,
> folyamatos asszisztencia az átmeneti hasznosítás során.

Ha szeretne a társadalom felelős tagjaként állást foglalni a kihasználatlan budapesti ingatlanok ügyében, valamint a városból hiányzó, illetve kiszoruló funkciók érdekében fellépni, a Lakatlan projekthez való csatlakozás, az ingatlan felajánlása egy módja ennek.

Az kihasználatlanul álló ingatlanok tulajdonosai számára több szempontból is megoldást nyújthat az átmeneti hasznosítás.

Milyen ingatlanokat keresünk?

Olyan rövidebb vagy hosszabb ideje üresen álló ingatlanokat – helyiségeket, épületeket, telkeket – keresünk, amelyek:

> használatát tulajdonosa legalább 6 hónap időtartamra át tudja engedni. Legalább ennyi idő szükséges ahhoz, hogy egy társadalmi kezdeményezés beköltözzön és érdemben használni tudja az ingatlant. Különleges esetekben ennél rövidebb idejű bérlet is elképzelhető.
> városi vagy kerületi szinten jól elérhetőek, megközelítésük nem jelent nehézséget.
emberi tartózkodásra alkalmasak és ha felújításra is szorulnak, csak kisebb befektetéssel járó, rövid idő alatt elvégezhető munkákat igényelnek.

Amit még érdemes tudni:

A csatlakozással Ön egy olyan együttműködést vállal, amely keretében a Lakatlan_Töltsd újra! csapata segít feltérképezni az ingatlan által képviselt potenciált és megtalálni a megoldást annak átmeneti – sikeres együttműködés esetén tartós – hasznosítására.  Nem a megszokott értelemben foglalkozunk ingatlanközvetítéssel, mert mi a köztes/átmeneti hasznosításban lévő előnyöket meglátó ingatlantulajdonosok és a fenntarthatóságra törekvő helykereső csoportok, vállalkozások és szervezetek között végzünk közvetítő tevékenységet. Projektünk jelentős nemzetközi és hazai szakértelemre alapoz az üresen álló helyiségek időleges használati módjainak kidolgozásában, a tulajdonos és a használó közös érdekeinek egyeztetésében és nem utolsó sorban, lakatlan épületek építészeti értékének növelésében.

A Töltsd újra! nem tud missziót vállalni jelentősen leromlott műszaki állapotú ingatlanok helyreállításának menedzselésére, kisebb volumenű felújítási munkákra viszont igen.
A nagy volumenű felújítást igénylő ingatlanok újrahasznosítására tőkeerősebb helykereső szervezetek bevonásával van lehetőség – akár a Töltsd újra! közvetítésével. Ilyen esetben a sikeres együttműködés előfeltétele, hogy az ingatlan tulajdonosa és a használó hosszútávú megállapodást kössenek, ami garantálja a felújításba befektetett tőke megtérülését.

Jelentkezés!