Alacsony összegre büntették az Apple-t a telefonok lassításáért

25 millió dollárra (7.7millió Ft) büntette a francia versenyhivatal az Apple-t, mivel a cupertionói cég szándékosan belassította szoftveresen a korábbi modelleket a legújabb szoftverre történő frissítéskor.

A dolog pikantériája, hogy a büntetést nem a szándékos lassulás miatt kapták, hanem mert ezt nem közölték a fogyasztókkal, így megtévesztették őket és ezáltal új készülék vásárlására ösztönözték őket. A büntetés egyik része a fent meghatározott pénzösszeg. A másik része, hogy weboldalukon 1 hónapig meg kell jeleníteniük az incidenst és körülményeit.

Kikapcsolható az Apple szándékos lassítása

A cég szerint a lassításra azért volt szükség, hogy ezzel az idősebb telefonok élettartamát növelni tudják. Amikor mindenki számára kiderült a szándékos lassítás, akkor az Apple megadta rá szoftveresen a lehetőséget, hogy a felhasználó döntse el az akkumulátor beállításban, hogy a lassított vagy a teljes kapacitáson történő teljesítményt szeretné-e használni, ami a mostani legfrissebb iOS-ben is elérhető. Tim Cook igazgató azt állította, hogy a lassítás mögött nem a piaci szándék, azaz az új készülék vásárlására ösztönző magatartás motiválta a céget, hanem a felhasználók érdekeit tartották szem előtt.

Előző cikkünkben írtunk az Apple-t sújtó szabadalmi perből származó büntetésről, ami az 1,1 milliárddal rekordnak számított. Ezt a büntetés megfizetése valószínűleg nem fog komoly gondot okozni a cégnek és hamar túl lesz rajta, tekintve, hogy a 2019 szeptember 28.-ig tartó üzleti negyedévben 64 milliárd dollárt (19 772 milliárd forintot) sikerült profitálniuk.

Posztolva a következő kategóriába Mobil

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>