A Netflix jelszómegosztás visszaszorítására törekszik, mivel az előfizetők száma csökken

A Netflix utalt arra, hogy a jelszavak megosztására irányuló háztartások ellen fog fellépni, mivel az előfizetők számának meredek csökkenését követően új tagokat próbál szerződtetni.

A streamingszolgáltatást használó háztartások száma az év első három hónapjában 200 ezerrel csökkent, mivel a riválisok kemény versenyével kellett szembenéznie.

Azután is megsínylette, hogy egyes országokban árat emelt, és elhagyta Oroszországot.

A Netflix figyelmeztette a részvényeseket, hogy a júliusig tartó három hónapban további kétmillió előfizető távozása valószínűsíthető.

“Bevételeink növekedése jelentősen lelassult” – közölte a cég a részvényesekkel kedden, miután közzétette első negyedéves eredményeit.

“Viszonylag magas háztartási penetrációnk – ha figyelembe vesszük a számlákat megosztó háztartások nagy számát is – a versennyel együtt ellenszelet jelent a bevételnövekedésnek.”

A streaming óriás becslései szerint több mint 100 millió háztartásban szegik meg a szabályokat a jelszavak megosztásával.

Reed Hastings főnök korábban úgy jellemezte a gyakorlatot, hogy “meg kell tanulni együtt élni vele”, hozzátéve, hogy a családtagok közötti “legitim” gyakorlatról van szó. A cég azt is elmondta, hogy a fiókmegosztás valószínűleg a Netflix növekedését is elősegítette, mivel egyre többen használják a Netflixet.

Kedden azonban Hastings úr azt mondta, hogy ez egyes országokban megnehezíti az új előfizetők megnyerését.

“Amikor gyorsan növekedtünk, nem volt kiemelt fontosságú a [fiókmegosztás]. Most pedig szuper keményen dolgozunk rajta” – mondta a részvényeseknek.

A cég közölte, hogy a jelszómegosztás visszaszorítására Latin-Amerikában tesztelt fizetési terveket más országokban is bevezethetik.

A múlt hónap óta a chilei, Costa Rica-i és perui számlatulajdonosoknak fizetniük kell azért, hogy a háztartásukon kívüli személyek felhasználói profilját is hozzáadhassák (a vállalat jelenleg lehetővé teszi, hogy az együtt élő személyek megosszák Netflix-fiókjukat).

A felhasználók a szokásos díjon felül havonta 2-3 dollárért (1,53-2,30 font) akár két további profilt is felvehetnek.

A Netflix – amely nem közölte, hogyan fogja betartatni a szabályt – azt mondta, hogy “ügyfélközpontú” megoldást keres.

“Az alapvető módunk az, hogy megkérjük tagjainkat, fizessenek egy kicsit többet, hogy megoszthassák a szolgáltatást az otthonukon kívül” – mondta Greg Peters, a Netflix termékigazgatója.

Dominic Sunnebo, a Kantar piackutató cég elemzője arra figyelmeztetett, hogy a terv visszafelé sülhet el egy olyan időszakban, amikor a fogyasztók a megtakarítási lehetőségeket keresik.

“Ha a jelszómegosztás elleni intézkedések túl gyorsan és túl agresszívan lépnek fel, az a potenciális jövőbeli közönség elidegenítését is kockáztatja – sokan, akik a háztartáson kívül is megosztják jelszavaikat, valójában nem is tudják, hogy ezzel megszegik az előfizetésük feltételeit.”

A Netflix közölte, hogy az ukrajnai háborúra válaszul márciusban Oroszországból való kivonulása 700 000 előfizetőjébe került.

Az Egyesült Államokban és Kanadában pedig további 600 000 ember hagyta abba a szolgáltatás használatát, miután januárban felemelte az árakat.

A cég minden amerikai tervezetében emelte az árakat, az alapcsomagot havi 9 dollárról 10 dollárra, a standardot pedig 14 dollárról 15,50 dollárra.

Az Egyesült Királyságban az alap- és a standard csomagok egyaránt havi 1 £-tal, 6,99 £-ra, illetve 10,99 £-ra emelkedtek.

A Netflix szerint az áremelések a lemondások ellenére is több pénzt hoznak a cégnek. Elemzők szerint azonban a streaming szolgáltatások növekvő költségei megviselik a háztartásokat, mivel a megélhetési költségek emelkednek.

Hastings úr ezt elismerve elmondta, hogy a Netflix egy ingyenes, reklámokkal támogatott szolgáltatás elindítását tervezi, mint riválisai, a Disney és az HBO.

Elemzők szerint ez jelentős új bevételi forrást jelenthet a vállalat számára, amely eddig kerülte a reklámokat.

“Akik követték a Netflixet, tudják, hogy elleneztem a reklámok bonyolultságát, és nagy rajongója vagyok az előfizetés egyszerűségének” – mondta. “De bármennyire is rajongok ezért, nagyobb rajongója vagyok a fogyasztók választási lehetőségének.”

A Netflix legnagyobb fenyegetése a szakértők szerint az olyan cégek, mint az Amazon, az Apple és a Disney által támasztott erős verseny, amelyek pénzt ölnek online streaming szolgáltatásaikba.

Paolo Pescatore, a PP Foresight elemzője szerint a Netflix előfizetői vesztesége “valóságellenőrzés”, mivel a Netflix megpróbálja egyensúlyba hozni az előfizetők megtartását a bevételek növelésével.

“Míg a Netflix és más szolgáltatások kulcsfontosságúak voltak a zárlatban, a felhasználók most a változó szokások alapján kétszer is meggondolják vásárlási magatartásukat” – mondta.

Észak-Amerikát különösen “túl sok szolgáltatás árasztja el, amelyek túl kevés dollárt hajszolnak” – tette hozzá.

A streaming óriás részvényei szerdán a New York-i kereskedés elején több mint 30%-ot zuhantak a frissítés hatására.

A cég – amely több mint 220 millió előfizetőjével továbbra is a világ vezető streamingszolgáltatása – 2011 októbere óta megszakítás nélkül negyedévente növelte előfizetőinek számát.

A világjárvány idején a regisztrációk számának növekedése azonban “elhomályosította” a növekedésről alkotott valós képet.

Az év első három hónapjában 7,8 milliárd dollár (6 milliárd font) bevételt ért el, ami 9,8%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

Ez lassulást jelentett a korábbi negyedévekhez képest, míg a nyereség több mint 6%-kal, nagyjából 1,6 milliárd dollárra csökkent.

forrás

One thought on “A Netflix jelszómegosztás visszaszorítására törekszik, mivel az előfizetők száma csökken

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>