A high-tech fitnesz tükrök, amelyek célja, hogy Ön többet mozogjon

A legtöbb ember számára, beleértve a fitneszrajongókat is, nem vonzó a gondolat, hogy néznie kell, ahogy edz.

Nem nézünk ki a legjobban, miközben a futópadon izzadunk vagy a súlyzós gépen grimaszolunk.

Mégis, mint minden edzőterembe járó tudja, mindig vannak olyanok, akik szeretik megcsodálni a tükörképüket a padlóig érő tükrökben.

Talán éppen ezek a fitneszrajongók azok, akik a legjobban örülnek az otthoni testmozgás legújabb trendjének, az intelligens fitnesz-tükröknek.

Ezek kb. 180 cm magas, függőleges, csúcstechnológiás tükrök, amelyekben számítógép van, internetkapcsolatot biztosítanak, és videoképernyőként is működnek.

Az ötlet lényege, hogy kapcsolatba lépsz egy online edzővel, aki aztán megjelenik a tükörképeddel együtt a tükörképernyőn.

A fejlettebb készülékeken a tükör kamerákkal és hangszórókkal van felszerelve, így az edző megfigyelheti a mozdulatokat, és javításokat és változtatásokat javasolhat.

A felhasználóknak lehetőségük van egyéni vagy csoportos órák tartására, számos edzéssel, többek között súlyzós, pilates, kardió és jóga edzésekkel.

Az egyszerűbb tükröknél a videó és a hang csak egyirányú – az edzőt láthatja és hallhatja, de fordítva nem. Az órák jellemzően nem élőben zajlanak, ehelyett egy streamelt edzésvideókból álló könyvtárhoz fér hozzá.

Akár egy magasabb felszereltségű modellt, akár egy egyszerűbb ajánlatot választ, jellemzően legalább 1000 fontot (1300 dollár) fizet a tükörért, majd egy havi előfizetést is.

Az érintőképernyős tükrök jellemzően számos érzékelővel is fel vannak szerelve, amelyek mesterséges intelligenciához (AI) kapcsolódnak, és visszajelzést adnak az Ön mozgásáról, és javításokat javasolnak.

Az első ilyen tükör, amelyet az Egyesült Királyságban értékesítettek, a Vaha volt. Az azonos nevű német cég által gyártott tükör tavaly került piacra. A rivális márkák közé tartozik a Tonal, a Mirror, a NordicTrack, a Portl és a ProForm.

A Vaha úgy írja le a tükörképét, hogy “teljes körű, személyre szabott, magával ragadó foglalkozásokat nyújt a test, az elme és a táplálkozás egészségéért”.

De van-e tényleges előnye annak, hogy nézheted magad edzés közben?

Colleen Logan, az iFit, a Nordic Track és a ProForm amerikai tulajdonosa, az iFit PR-ért felelős alelnöke szerint a tükörben látva önmagát, a felhasználó “beállíthatja a formáját [vagy pozícióját], hogy optimálisan kihasználhassa az erőnléti gyakorlat előnyeit, és minimalizálhassa a sérülésekhez vezető formahibákat”.

Dr. Anthony Papathomas, a Loughborough Egyetem sport- és fitneszpszichológusa szerint van alapja ennek az érvelésnek, de vannak aggályai is.

“Pszichológiai szempontból a tükörkép előtt végzett edzés fontos visszajelzést adhat; például a futótechnikáról vagy a súlyemelés formájáról” – mondja. “Az emberek esztétikai motivációit is megszólíthatja a testmozgással kapcsolatban – láthatjuk az izmokat működés közben, és ez jutalmazó érzés lehet”.”

Papathomas úr hozzáteszi: “Az én aggodalmam az lenne, hogy mit szólnak ehhez azok, akiknek bizonytalan a testképük? Problémát jelenthet azok számára, akik még nem ismerik a testmozgást, és életmódváltásra törekszenek.

“Még a rendszeresen sportolók esetében is tudjuk, hogy sokan vannak, akik testképzavarral vagy étkezési zavarokkal küzdenek, és számukra zavaró lehet, ha a tükörképet látják az egész edzés alatt.”

A high-tech tükör egy hasonló formája is most kerül a piacra – az intelligens wellness-tükrök. Ezek olyan tükrök, amelyek szenzorok és mesterséges intelligencia segítségével értékelik a felhasználó bőrét és az alapvető egészségi állapotát.

A francia Care OS cég két ilyen terméket gyárt, amelyek a fürdőszobában a mosdó feletti jelenlegi tükör helyettesítésére szolgálnak.

A tükrök egy kamerát, valamint infravörös és ultraibolya fényérzékelőket használnak a személy bőrének és hőmérsékletének elemzésére, majd számos ápolási rutint javasolnak. A felhasználó előfizetéses bőrápolási útmutatókhoz is hozzáférhet.

Violaine Monmarche, a Care OS társalapítója elmondta, hogy a tükör mozgás- és hangvezérléssel is működik.

“A fürdőszoba olyan hely, ahol tele van a kezed, vagy nedves, vagy krémmel van bekenve, így… a tükör érintésmentes – csak gesztikulálnod kell előtte” – mondja.

Dr. Anoob Pakkar-Hull, a londoni Harley Street Specialist Hospital orvosi esztétikai, azaz szépségtudományi tanácsadója szerint ez az új technológia “valósággá tette a híres mondást: “Tükör, tükör, a falon, ki a legszebb mind közül?””.

Hozzáteszi: “A mesterséges intelligencia, a kiterjesztett valóság és az arcfelismerés terén elért előrelépések rengeteg lehetőséget kínálnak, amelyeket ki kell használnunk ahhoz, hogy az emberek képesek legyenek otthonról is képesek legyenek felmérni és kezelni az egészségi állapotukat.”

Dr. Pakkar-Hull szerint azonban még mindig aggályai vannak a pontosságukkal és az érintéses interakció hiányával kapcsolatban. “Bizonyos orvosi problémákhoz tapintásra [érintésre] van szükség ahhoz, hogy az állapotot megfelelően diagnosztizálni lehessen”.

Dr. Elena Touroni tanácsadó pszichológusnak is aggályai vannak mind a fitnesz-, mind a jóléti okos tükrökkel kapcsolatban.

“Valakinek, aki már eleve a tökéletességre összpontosít, és talán már most is észreveszi a teste minden egyes “hibáját”, ezek a tükrök felerősíthetik az ilyen jellegű pszichológiai nehézségeket” – mondja.

Lee Chambers pszichológus kollégája egyetért azzal, hogy fennáll a veszélye annak, hogy az emberek megszállottan “a tökéletességre törekszenek”. Hozzáteszi azonban, hogy az intelligens tükrök “képesek arra, hogy megerősítsék az egészségügyi döntéseket és ösztönözzék az egészségügyi viselkedést”.

Hozzáteszi, hogy az edzőtükör azoknak is nagyon hasznos lehet, akiknek nincs idejük edzőterembe járni, de mégis visszajelzést szeretnének kapni arról, hogyan haladnak.

forrás

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>