A Parkinson-kór tüneteit “visszafordította” a mini implantátum

Egy bristoli kórházban vélhetően a világon elsőként ültettek be egy olyan eszközt az agyba, amely visszafordítja a Parkinson-kór tüneteit.

A Southmead Hospital sebészei egy apró, mély agyi stimulációs (DBS) készüléket használtak a Parkinson’s okozta rendellenes agysejt-tüzelési minták felülírására.

Tony Howells, az első személy, aki egy kísérlet keretében részesült a kezelésben, azt mondta, hogy a hatás “elképesztő” volt.

Huszonöt beteget választottak ki a jövőre záruló vizsgálatba.

Howells úr, aki 2019-ben végezte el a műtétet, azt mondta: “A műtét előtt a feleségemmel sétálni mentem Boxing Dayen, és 182 méterre jutottam a tényleges autótól.

“Meg kellett fordulnom és vissza kellett mennem, mert egyszerűen nem tudtam járni.”

“Aztán a műtét után, ami 12 hónappal később történt, a húsvét napján újra elmentem, és 2,5 mérföldet (4 km) mentünk, és mehettünk volna tovább is.

“Elképesztő volt” – tette hozzá.

Jelenleg nincs gyógymód a Parkinson-kórra, amely az agy egyes részeinek éveken keresztül történő fokozatos károsodásához vezet.

A tünetek közé tartozik a testrészek önkéntelen remegése, a lassú mozgás, valamint a merev és rugalmatlan izmok.

A legtöbb embernél a tünetek 50 éves kor felett jelentkeznek, de az érintettek körülbelül 5%-ánál 40 éves kor alatt jelentkeznek először a tünetek.

A Parkinson-kór hagyományos műtétei során egy meglehetősen nagyméretű akkumulátort ültetnek be a mellkasba, a bőr alatt a fej tetejéig futó vezetékekkel.

Az új DBS-rendszer, a valaha létrehozott legkisebb, a koponyába ültetett eszközhöz egy apró akkumulátor-rendszert tartalmaz.

Ezután elektromos impulzusokat juttat közvetlenül az agy célzott területeire.

Ehhez elektromos szondákat vezetnek a koponyán keresztül mélyen az agy közepébe, a subthalamicus magokba.

Az új művelet elvégzése mindössze három órát vesz igénybe, körülbelül feleannyi időt, mint korábban a nagyobb akkumulátorral.

Howells úr azt mondta: Mr. Wellells: “Nem lehet megérteni, mennyire frusztráló [a Parkinson-kór], amíg nem történik meg veled.

“Már a cipőfűződ felhúzása is komoly művelet… vég nélkül befolyásolja a mindennapi életedet.”

Azt mondta, hogy az, hogy újra golfozhat, és “sokkal gyorsabban tudok dolgokat csinálni, mint korábban”, “végtelenül sokat segített neki”.

Gondolatok a történelemről, Matthew Hill, egészségügyi tudósítótól

North Bristol Trust has a proud history of pioneering brain surgery to try to alleviate the devastating symptoms of Parkinson’s.

Steve Gill idegsebész a legnagyobb név ezen a területen, aki fáradhatatlanul dolgozik Dr. Alan Whone neurológus mellett.

Tíz évvel ezelőtt (2012-ben) segítettek 42 Parkinson-kórban élő önkéntes felvételében egy 3 millió font értékű kísérlet részeként, amely azt vizsgálta, hogy egy GDNF nevű gyógyszer agyba történő bejuttatása hogyan változtathatja meg gyökeresen a betegek életét.

A gliasejtekből származó neurotrófikus faktor az agyunkban természetesen előforduló fehérje, amelyet 1993-ban hoztak először összefüggésbe a Parkinson-kór kezelésével, és amely helyreállíthatja az agy dopamintermelését.

Ez a legújabb fejlesztés potenciálisan több ezer Tonyhoz hasonló beteg életét változtathatja meg, de csak akkor, ha az NHS rendelkezik a műtétek elvégzéséhez szükséges forrásokkal.

Ez nagy kérdés a jelenlegi rekord várakozások mellett.

Dr. Alan Whone, a Southmead Kórház neurológusa elmondta: “Az Egyesült Királyságban körülbelül 140 000 Parkinson-kóros ember él, és körülbelül 14 000-en részesülhetnek ebből az eszközből, ha a vizsgálat továbbra is sikeres lesz.”

Elmagyarázta: “Aki idősebb, vagy akinek a Parkinson-kór részeként memóriaproblémái vannak, annak ez nem lenne megfelelő.

“De ha egy fiatalabb Parkinson-kóros emberről van szó, akinek agyműtétje lehet, és így tovább, akkor ez sokkal inkább alkalmazható lesz erre a csoportra” – tette hozzá.

Ha a kezelést az egészségügyi szabályozó hatóság jóváhagyja, akkor megduplázódhat azoknak az embereknek a száma, akik részesülhetnek belőle.

forrás

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>