Az Apple komoly ellátási ellenszélre figyelmeztet Kínában

Az Apple a Wall Street becsléseit is felülmúlta legutóbbi negyedévében, és története egyik legerősebb három hónapos időszakáról számolt be csütörtökön, köszönhetően a szolgáltatási üzletág rekordbevételének és az erős iPhone-eladásoknak. A vállalat azonban figyelmeztetett, hogy a Coviddal kapcsolatos új kínai korlátozások árthatnak a mostani negyedévnek.

A vállalat 97,3 milliárd dolláros árbevételt jelentett a második pénzügyi negyedévről, ami 9%-kal több, mint egy évvel korábban. Az Apple ( AAPL ) iPhone üzletága 5%-kal 50,6 milliárd dollárra nőtt a negyedév során. A szolgáltatási üzletágból származó bevétel 17%-kal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, közel 20 milliárd dollárra a negyedévben. A Mac-ek bevétele a beszállítói korlátok ellenére 10 milliárd dollárra nőtt, elsősorban az új, házon belüli M1 chip iránti fogyasztói érdeklődésnek köszönhetően.

A vállalat szinte minden kategóriában növekedést tapasztalt, kivéve az iPadet, amely szintén továbbra is ellátási láncproblémákkal küzd.

Az Apple részvényei az eredményt követő kereskedésben először emelkedtek, majd több mint 4%-ot estek. Az Apple igazgatótanácsa emellett engedélyezte részvény-visszavásárlási programjának 90 milliárd dolláros növelését.

Tim Cook vezérigazgató azzal kezdte a jövedelembeszámolót, hogy elismerte a vállalat ukrajnai erőfeszítéseit, például az Egyesült Államokba érkező menekültek támogatására szánt termékek adományozását, és beszélt a világjárvány jelenlegi “kiszámíthatatlan” állapotáról, miközben a vállalat elkezdi üdvözölni a dolgozókat az irodában. “Ezek az idők emlékeztetnek minket arra, hogy nem tudhatjuk, mit hozhat a jövő” – mondta.

A Covid-ügyek növekedését követő növekvő kínai korlátozásokra is hivatkozott, de elmondta, hogy azóta számos érintett összeszerelő üzem újraindult. Szerinte ez, valamint az egész iparágra kiterjedő szilíciumhiány a következő negyedévre 4-8 milliárd dollárral fog hatni. A vállalat azt is szemmel tartja, hogy az infláció hogyan befolyásolja majd az ügyfelek kiadásait az elkövetkező hónapokban.

“Határozottan látjuk az infláció szintjét, ahogy mindenki látja” – mondta Cook. “Figyeljük [a fogyasztói hatásokat], de a fő hangsúlyt most a kínálati oldalra helyezzük.”

A múlt hónapban az Apple megrendezte az év első termékeseményét, ahol bemutatta a továbbfejlesztett iPad Air-t, egy új asztali számítógépet, egy új, nagy teljesítményű Mac chipet és az első olcsó iPhone-t, amely 5G hálózatokhoz való hozzáféréssel rendelkezik. Az e termékek körüli érdeklődés a nyár folyamán megjelenő harmadik negyedévében fog megmutatkozni.

“Az ellátási lánc problémái továbbra is ellenszelet jelentenek Kínában, és ez a júniusi negyedéves növekedést fogja terhelni” – mondta Dan Ives, a Wedbush Securities elemzője.

forrás

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>