Az emberek mostantól eltávolíthatják személyes adataikat a Google keresési eredményekből

A személyes elérhetőségi adatok, mint például a telefonszám, az e-mail cím vagy a lakcím, mostantól eltávolíthatók a Google keresési találatokból.

Korábban az egyének eltávolíthatták a kapcsolattartási adatokra mutató linkeket, ha azokat rosszindulatúan tették közzé – ez volt az úgynevezett “doxxing”.

Mostantól az emberek kérhetik az eltávolítást, ha az egyéb kockázatot jelent, például “káros közvetlen érintkezés” esetén.

A Google arra figyelmeztet, hogy az információk továbbra is létezni fognak az interneten.

“Fontos megjegyezni, hogy a tartalom eltávolítása a Google keresőből nem távolítja el azt az internetről, ezért érdemes közvetlenül a tárhelyszolgáltató oldallal felvenni a kapcsolatot” – írta Michelle Chang, a Google keresésért felelős globális irányelvekért felelős vezetője a változás bejelentésekor.

Előfordulhat azonban, hogy a weboldalak – különösen azok, amelyek lopott adatokat tárolnak – nem válaszolnak az eltávolításra irányuló kérésekre. Még ha az adatokat tároló személy bele is egyezik az eltávolításba, a személyes adatok a weboldalak archivált változataiban is felfedezhetők.

Az információkat olyan weboldalakon is elhelyezhetik, amelyeket úgy terveztek, hogy ne jelenjenek meg a Google keresési eredményeiben, de amelyek helyét a bűnözők széles körben ismerik.

A Google már most is lehetővé teszi, hogy az emberek kérjék bizonyos típusú érzékeny információk eltávolítását, például 18 év alattiak kérhetik, hogy a róluk készült fényképeket eltávolítsák a Google’képkeresési találatokból.

És már lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy eltávolítsák a kiválasztott orvosi és pénzügyi nyilvántartásokat a keresési eredményekből, valamint a “doxxing” révén nyilvánosságra hozott, “kifejezett vagy hallgatólagos fenyegetésekkel” kísért elérhetőségi adatokat.

A “doxxing” a magánszemélyekre vonatkozó magáninformációk online közzétételét jelenti, általában rosszindulatú szándékkal.

Az új frissítés azonban lehetővé teszi a személyes elérhetőségi adatok eltávolítását, ha azok “jelentős kockázatot jelenthetnek a személyazonosság-lopás, a pénzügyi csalás, a káros közvetlen kapcsolatfelvétel vagy más konkrét károkozás szempontjából”.

A bizalmas bejelentkezési adatok – jelszavak és felhasználónevek – is bekerülnek az eltávolítható tartalmak közé.

A Google azt mondja, hogy ha kap egy kérést, akkor:

Arra is figyelmeztet azonban, hogy bizonyos körülmények között elutasíthatja a kérelmet.

Michelle Chang azt írta, hogy a Google “biztosítja, hogy nem korlátozzuk más, széles körben hasznos információk elérhetőségét, például a hírcikkekben”.

Hozzátette: “Azt is értékelni fogjuk, hogy a tartalom a kormányzati vagy hivatalos források oldalain a nyilvánosság részeként jelenik-e meg. Ilyen esetekben nem fogunk eltávolításokat végezni.”

forrás

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>